В яких елементах харчування найбільше потребує соя? Методи визначення дефіциту.
Макро - та мікроелементи - вони не тільки забезпечують синтез білків, вуглеводів і жирів в рослині, але і входять до складу більшості фізіологічно активних хімічних сполук (ферменти, гормони тощо). Крім того, деякі елементи виступають медіаторами (посередниками і регуляторами) метаболічних процесів у рослині.
Відсутність тих чи інших елементів для рослини настільки ж критично, як і монодієта для людини. Недолік важливих учасників метаболізму призводить до тяжких порушень функціонування рослинного організму, а іноді - навіть непоправних змін. А це, звичайно, позначиться і на продуктивності рослин, і на отриманому аграріями врожаї. Запобігти проблему надзвичайно просто: потрібно лише організувати сої оптимальне харчування, збалансоване і достатня для формування запланованого врожаю. Але завжди агровиробники чинять саме так?
Які мікроелементи необхідні сої?
Соя дуже чутлива до дефіциту макроелементів, які засвоює протягом всього періоду вегетації. І якщо азот при правильних умовах вирощування та своєчасної інокуляції соя здатна добувати самостійно», то фосфор і калій потрібно внести обов'язково. На формування 1 ц зерна соя потребує 1,3-1,7 кг фосфору і 1,8-2,2 кг калію. Причому основну частину цих елементів соя засвоює у період після початку бутонізації і до періоду наливу зерна. Саме в цей час рослини поглинають близько 80% макроелементів, тоді як у період після отримання сходів культура засвоює лише 18-20% фосфору і калію. Це також слід враховувати при плануванні підживлень.
Що стосується мікроелементів, то соя також власні примхи. Так, їй вкрай необхідні бор, молібден і кобальт. І якщо про бор пам'ятають всі агрономи, то останні два елементи часто залишаються без уваги. А крім них сої ще потрібні залізо, цинк, магній і марганець. Ось така культура-гурман, що поробиш. Тому про мікроелементи і їх важливість для сої:
Бор. Він не тільки грає важливу роль у вуглеводному обміні, але також є регулятором синтезу стимуляторів та інгібіторів росту рослини. Бор сприяє кращому засвоєнню кальцію і азоту рослинами, посилює утворення кореневих бульбочок сої. Він бере участь в діленні клітин і формуванні клітинної мембрани, впливає на запліднення квіток і формування пилку. У той же час бор НЕ перерозподіляється між старими і молодими органами рослини, тобто старі листя не віддає накопичений бор новоутвореним верхнім листю і точок росту. Тому дефіцит бору насамперед впливає на точки росту рослини. Також нестача бору призводить до слабкого розвитку кореневої системи, через такий слабкий розвиток частіше уражується кореневими гнилями та бактеріозами. Бор потрібен сої протягом усього періоду вегетації, але слід пам'ятати, що цей елемент потрапляє в рослини пасивно, інакше кажучи, його концентрація саме в грунті повинна бути достатньою для засвоєння рослинами. Винос бору з грунту з зерном і соломою сої приблизно дорівнює тій кількості елемента, яка залишається на полі разом з пожнивними залишками. Вносити боротьбі добрива рекомендується в умовах нестачі цього елемента, регулярні внесення «на всяк випадок» і позакореневі підживлення - не кращий вибір в цьому випадку.
Молібден. Це один з головних каталізаторів формування і розвитку пухирців, а також роботи бульбочкових бактерій. Він бере активну участь у формуванні здорової кореневої системи сої і є головним чинником достатньої азотфіксації рослинами. Вносити його краще в поєднанні з бором, оскільки обидва елемента підтримують роботу один одного. Внесення молібдену здатне підвищити врожайність культури на 0,2-0,3 т / га. До того ж слід пам'ятати, що надлишок молібдену призводить до дефіциту заліза через антагонізм даних елементів. А на багатих залізом грунтах молібден засвоюється рослинами гірше.
Марганець необхідний у процесах синтезу білків і відновлення нітратів, також він бере участь у фотосинтезі та активує синтез деяких ферментів рослини.
Магній є важливою складовою процесу фотосинтезу (і однією з складових власне хлорофілу), сприяє засвоєнню фосфору і підвищення вмісту білків у соєвих бобах.
Кобальт бере участь у процесі фотосинтезу, активізує роботу ряду рослинних ферментів, є каталізатором синтезу аскорбінової кислоти і нуклеїнових кислот, покращує дихання рослинного організму. Слід пам'ятати, що кобальт є антагоністом заліза, тому одночасне присутність надлишку кобальту і надлишку заліза в рослині може призвести до зменшення кількості хлорофілу і затримки росту рослин. У торф'яних і супіщаних грунтах кобальту міститься дуже мало, тому його обов'язково треба вносити додатково. Чорноземи і суглинки містять цього мікроелемента більше, але при підвищеній потребі культури в кобальті його також рекомендується вносити додатково.
Залізо. Є активним учасником процесів метаболізму, впливає на синтез хлорофілу та дихальні процеси.
Цинк. Потрібен для правильної роботи ферментативної системи рослини, бере участь у роботі багатьох ферментів. Також є учасником синтезу нуклеїнових кислот і обмінних процесів фітогормонів росту (ауксинів).
Як бачимо, всі ці мікроелементи досить важливі для сої як для рослинного організму. А для агронома вони важливі як джерело підвищення врожайності культури. Тому краще не забувати про них, плануючи підживлення!
Щоб виявити дефіцит того чи іншого мікроелементу, часто достатньо просто уважно подивитися на рослини сої. Всі прояви дефіциту майже відразу відображаються на «зовнішності» сої:
Недолік бору. Деформація молодих листя з мижжилковим хлорозом, при цьому інша частина листа може мати темно-зелений глибоке забарвлення. Іноді молоде листя помітно потовщується. Верхні точки можуть демонструвати дуже повільний ріст, дуже різке зростання також свідчить про нестачі бору. Скорочуються міжвузля, стебла і листки стають крихкими, стебло, а потім і боби, можуть розтріскуватися і дивуватися гнилями. Всі ці процеси найчастіше спостерігаються на піщаних ґрунтах в умовах недостатнього підживлення культури, за надлишку азоту або кальцію, а також за тривалої холодної і вологої погоди. Засуха під час вегетації також може бути однією з причин дефіциту бору.
Недолік молібдену. Проявляється гальмуванням росту рослин, пожовтіння і, можливо, опадением старого листя. Молодше листя набувають характерний червоно-багрового забарвлення. Найчастіше така ситуація спостерігається на ґрунтах, бідних на гумус і кислих грунтах.
Дефіцит марганцю. Проявляється мижжилковим хлорозом молодих листя та ділянками некрозу листової поверхні (коричневі плями, які утворюються при відмирання тканин листя). Причинами такого явища можуть стати піщані або просто погано структуровані грунту, висока кислотність грунту, тривала холодна і волога погода. Іноді нестача марганцю проявляється після вапнування ґрунтів з-за антагонізму мікроелемента з кальцієм.
Дефіцит магнію. Проявляється мижжилковим хлорозом старих листків, а при тривалому дефіциту і молодих листя також. Жилки, живці та листові пластики також можуть некротизироваться (з'являються характерні коричневі ділянки). Така ситуація найчастіше проявляється на піщаних кислих ґрунтах, при тривалої холодної і вологої погоди, а також за високого вмісту в ґрунті калію.
Нестача кобальту. Прояви дефіциту кобальту дуже схожі на прояви дефіциту азоту: втрата кольору листя, починаючи з нижніх листків, гальмування росту рослин, при тривалому і значного дефіциту листя набуває характерний білувато-жовтого кольору. Причини - піщані і торф'яні ґрунти, надлишок заліза в ґрунті.
Дефіцит заліза. Проявляється хлорозом молодих листя з наступними некротичними змінами жилок, живців і, власне, листової поверхні. Причинами можуть бути виснажені ґрунти, висока кислотність або погана аерація грунту, а також великий вміст елементів-антагоністів.
Дефіцит цинку. Проявляється хлорозом молодих листя, уповільненням росту рослин, жовтої плямистості та бронзовим некрозом старих листків. Причинами можуть бути високий вміст фосфору в ґрунті або надмірне фосфорне живлення рослин, високий вміст органічної речовини в ґрунті, тривала волога і холодна погода.
Дефіцит кобальту. Якщо уважно вивчити причини дефіциту головних для сої мікроелементів, можна визначити деякі загальні закономірності. Наприклад, якщо довго тримається холодна і волога погода, сої не вистачає більшості потрібних мікроелементів. Нічого дивного - людина починає більше їсти, коли їй холодно, це звичайна фізіологія. Тому не забувайте «підігрівати смачненьким» вашу сою в холодне і дощове літо, вона вам обов'язково подякує хорошим урожаєм.